Everzwijn.
Hebben het over de overlopers.
Zijn het beste aan de gril of op de B.B.Q.
Kan natuurlijk ook opperbest in de oven als groot braadstuk.
Menige keuken heeft er tegenwoordig een kamerbrede onder een 5 of 6 pits toestel staan.
Op de gril of B.B.Q kan je voortreffelijk kruiden met allerhande tuinkruiden.
Tijm is eigenlijk een must bij varken wild of tam maakt al weinig uit.
Rozemarijn een goede tweede en marjolein mag niet ontbreken.
De niet direct op of in het vlees gestoken kruiden kunnen nog prima dienst doen om over de kolen te strooien.
Trekken met de rook nog extra geur en smaak in het vlees.
Het insteken van knoflook tenen is ook al een bezigheid die aanbeveling verdiend.
Voor je de knoflook er in duwt eerst wat korrels grof zout erin voor net weer de even anders zijn.
Als het nog te weinig vet heeft dit weghalen bij die delen waar het wel zit.
Vaak bij de organen.
Dit dan weer insteken bij die stukken waar het wat droger is, larderen heet dat.
Als er echt een tekort is gewoon bij de slager wat kopen en dit gebruiken.
Wat ook een aardige variant is, dat is om een flap vlees los te maken langs een rib bijvoorbeeld.
Hier doe je dan voorgeweekte tamme kastanjes in waarna je het weer dicht bind.
Voorweken, die kastanjes, kan met port, geeft een fijner effect met cognac.
Komt het braadstuk uit de oven kan er prima een kersen sauce bij.
Die maken we dan met een glas port, kaneel, kruidnagel, een sap van een grote pers sinaasappel, wat geraspte schil ervan, klein beetje kersensap, en een paar dikke lepels bessen gelei, paar ons kersen uit conserven.
Alle sap in een pannetje inkoken,
Kruiden er aan toe voegen tijdens het inkoken,
Als dat voor de helft is gedaan kunnen de kersen worden toegevoegd.
Sauce is dan gereed.
Als variatie kan je ook eens bramen doen in plaats van de kersen.
Hier gewoon vers voor nemen en deze een kleine minuut mee laten gaan in de kook.
Als je het grilvocht opvangt of de braadjus neemt kan je daar nog leuke dingen mee doen om wat garnituur te maken.
Neem een braadpan en doe daar het nodige in aan wilde paddestoelen.
Cantharellen, eekhoorntjes brood, oesterzwam, champignons (grotvariant) of zelfs truffel.in dien voorradig.
Bak het even scherp aan in een goede olijfolie.
Doe er zelf altijd wat tijm in en wat zout.
Doe er wat sjalot bij en laat die meegaan.
Het bakvocht heet maken en in de pan met de paddestoelen doen.
Aanbaksels losmaken met wat bouillon en er ook bij doen.
Voeg wat room toe om te binden.
Zou er een stevige rode wijn bij doen.
Mijn voorkeur is bekend maar mag natuurlijk elk ander merk zijn wat in de smaak valt.